מאוורר בשבת

השאלה:

בעניין מאוורר הפועל בשבת: [א] האם מותר לשנות את עצמת המאוורר בשבת, אם הוא כבר פועל? האם יש בזה שינוי זרם ללא אש שיש להתיר, או שלא? [ב] מאוורר שפועל על קוצב זמן מכני (טיימר) ונכבה בתום הזמן, האם מותר (בזמן שהוא עדיין דולק) להאריך את הטיימר בשבת?

התשובה

הרב ישראל רוזן | גיליון 110 (שבט תשע"ו) עמ' 31

א. אסור לשנות עצמת מאוורר בשבת, כי השינוי איננו רציף (כמו במכשירי רדיו ישנים שהיה בהם גלגל סיבובי רציף), אלא לחצנים המעבירים מדרגה לדרגה. כל העברת דרגה היא כיבוי הדרגה הקודמת והפעלת דרגה חדשה.

ב. בזמן שמאוורר דולק מותר להאריך את זמן פעולתו (כי זה רק 'המשכת המצב'), אך אסור לקצר את הזמן, כי זו פעולה חדשה של כיבוי בזמן שלא היה כבה אלמלא פעולת האדם.

ג. אכן, מכיוון שבני אדם מתבלבלים ומחליפים בין מצבי ההדלקה והכיבוי ע"י הסטת הזיזים בשבת, איננו ממליצים לתכנן לכתחילה שינויים כאלו מראש לשבת, לשום כיוון. אנו מתירים להאריך את זמן הפעולה הנוכחית רק אם משום מה חלו שינויים בלתי צפויים בנסיבות מזג האוויר, או שבאו אורחים או לדבר מצווה וכד'.