צדקה והתחייבות

השאלה: שלום, אני יהודי מאמין המקיים אורח חיים ליברלי (אוכל מזון כשר וכיו"ב). יש לי חבר אברך שנהגתי לעזור לו בכלכלה. הוא הפך להיות תלותי ולחץ עליי מאוד בעניין מתן כספים עד שהחברות ביננו התפרקה. ביקש ממני לתרום אף לאחר שנישואיי עלו על שרטון וכלכלת ביתי התמוטטה בעקבות שיפוץ ביתי. שאלתי היא איפה עובר הגבול. איך יש לנהוג במקרה שכזה. יש לציין שאף חברי תרם מזמנו בשיחות עידוד אך כל עת ביקש תרומה מיד לאחר כל פגישה. מהי חובתי מבחינת תרומה לזולת? תודה רבה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז שבט תשע"ז 19:55

בס"ד

שלום וברכת ד'

אדם שנתן לאדם אחר צדקה זה לא הפך להיות נדר ויכול בכל עת שרוצה להפסיק לתת לאותו אדם את הצדקה ויתן לעני אחר. אין כל מחויבות לאורך ימים ושנים. ברור שיש עדיפות למי נותנים את הצדקה האם לתלמיד חכם, לצרכי רבים, קרובי משפחה ועוד הרבה מעלות ונתונים, אבל אין התחייבות לאדם מסויים. לכן תן את הצדקה למי שזקוק לה ביותר ולמי שיועיל לו ביותר ולא לפי התחייבויות ומנהגים.

שבת שלום