עליית בני משפח כהנים בקריאת התורה בשבת 'בר מצווה

השאלה: בשבת בר מצווה, חוגגת משפחה של כהנים אבא, סבא וחתן בר מצווה אבא יכול לעלות ראשון (כהן ), הילד יקבל מפטיר מתי אפשר ( האם כן או לא ) ) לעלות את הסבא??

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ט שבט תשפ"ד 15:54

ב"ה

שלום וברכה

ראשית תבורכו בברכת מזל טוב לחתן הבר מצווה שיזכה לגדול לתורה ותזכו לראות בחופתו ובשמחת ילדיו ונכדיו.

בתשובה לשאלתכם, כיצד להעלות לתורה את האבא ואת הסבא בשבת 'בר מצווה' של משפחת כוהנים.

למעשה: אם אתם נוהגים עפ"י מנהג יוצאי ספרד אתם יכולים להעלות ראשון לכהן את הסבא או את האבא, לאחר מכן להעלות לוי וישראל. ומהרביעי והלאה ניתן להעלות את מי שלא עלה ראשון ככהן (הסבא או האבא). ואת חתן בר המצווה תעלו למפטיר. אך אין להעלות את הסבא ואת הנכד שהוא בן בנו מיד אחריו, אלא שתהיה הפסקה של עולה אחר ביניהם, ואותו עולה אינו בקרבה ראשונה של אחד מהם.

בכל מקרה כשמעלים כהן בתוך השבעה עולים בין זה הסבא או האבא לומר: "רביעי העולה וכו' חמישי העולה אע"פ שהוא כהן'.

לעומת זאת אם אתם נוהגים עפ"י יוצאי אשכנז לא ניתן במקרה הזה להעלות בקריאת התורה בבוקר יותר משני כוהנים: אלא כהן ראשון וכהן מפטיר.

כי לא מעלים כהן אפילו אחר שבעה עולים אלא אחרון או מפטיר, ויש שמחמירים שלא להעלות אפילו אחרון אלא רק מפטיר.

אך אם למקילים להעלות אחרון בתור כהן, במקרה הזה החתן עולה מפטיר יוצא שיצטרכו לעלות את הסבא או את האבא לפניו - דבר שבכל מקרה לא נהוג משום 'עין הרע' למרות שיש הפסק קדיש ביניהם.

לכן יעלו שנים בבוקר ראשון ומפטיר והכהן השלישי יעלה ככהן בתפילת מנחה של שבת.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב