זמן קידוש ותפילה בבית כנסת

השאלה:

שלום כבוד הרב. יש לי שתי שאלות שאשמח לתשובה עליהן. 1. האם יש שעה מסוימת שממנה ואילך אי אפשר לעשות קידוש בבוקר יום שבת? 2. השאלה השנייה היא קצת יותר מורכבת, אני מתפלל בבית שבו סבי זכרונו לברכה התפלל לפני שנפטר כבר 12 שנים, בזמן האחרון קיימים הרבה ריבים בבית כנסת שגורמים לי להרגיש פחות בנוח וכוונה בתפילה, נוסח התפילה והניגונים גם כן קצת מקשים עלי בכוונה מלאה בתפילה. חשבתי על להתפלל בבית כנסת אחר אבל אבי אינו רוצה שאעשה זאת ובנוסף סבי התפלל שם כ20 שנים ואפילו חזרתי בתשובה בזכותו. אז השאלה היא מה לעשות?

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ו תשרי תשע"ח 13:13

ב"ה

שלום וברכה

סליחה על העיכוב בתשובה

א. לגבי קידוש היום, צריך שהוא יהיה בזמן שמוגדר יום, ובאופן עקרוני מותר לעשות קידוש לאחר הנץ החמה, אולם לגברים שמתפללים בבוקר חובת הקידוש חלה רק לאחר התפילה, ראה אורח חיים סימן רפט, ואילו לנשים מכיוון שהן אינן מתפללות במנין חובת הקידוש היא כבר מהנץ החמה.

ב. לגבי בית הכנסת הדבר באמת מורכב, מצד אחד הרצון הטבעי הוא להתפלל במקום שבו התפללו אבותיך ויש בזה מעלה וחשיבות להמשיך את מסורת המשפחה, אולם עם זאת כמובן שאם הדבר גורם לאי יכולת להתפלל כראוי יצא שכרו בהפסדו.

באופן מעשי נראה לי שאולי תמשיך בבית הכנסת שלכם רק בחלק מהתפילות, בזמנים שהם פחות "מועדים לפורענות", וחלק מהתפילות שיש בהן יותר מריבות תלך לבית כנסת אחר ששם העניינים יותר רגועים.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר