הלכה יומית: ז' אדר א' « הקודם | הבא »

שכח ולא ביער מעשרות ודין וידוי מעשרות בימינו

הרב אהוד אחיטוב- על פי הספר הלכות הארץ

לדעת חלק מן הפוסקים, מצוות "ושבתה הארץ" (ויקרא כה, ב) כוללת בתוכה את האיסור שחל על כל יהודי לעבוד באדמת ארץ ישראל בכל סוגי הבעלות על הקרקע; בין אם הקרקע שלו, ביש

א. אם לא חיללו את המעשר השני ונטע הרבעי לפני שביעי של פסח כנ"ל, הפירות אסורים. כמו כן אם שכחו ולא חיללו את המעשר השני ונטע הרבעי שבמטבע המיוחד לכך ברשותם, צריך לאבד את המטבע או לזרוק אותו לים. אך אם התערב המטבע במטבעות אחרים, המטבעות מותרים בשימוש.

ב. אולם אם שכח ולא ביער תרומה גדולה, מעשר ראשון, מעשר עני או חלה, עד שביעי של פסח, ונזכר לאחר חג הפסח – יכול להפריש ברגע שנזכר והפירות מותרים.

ג. מצוות וידוי מעשר אינה נוהגת בזמן הזה. עם זאת נוהגים לקרוא את פרשת וידוי מעשר במנחה, בשביעי של פסח (בשנה הרביעית והשביעית). יש נוהגים להוציא ספר תורה ולקרוא מתוך הספר [ללא ברכות]; ויש נוהגים לקרוא את הפרשה מתוך החומש.





ן אם הקרקע של יהודי אחר, ואפילו אם הקרקע שייכת לנוכרי. ובכלל זה האיסור לבקש מנוכרי לעבוד בשביעית בקרקע של יהודי.

מטעם זה,  כתבו הפוסקים שגם עשיית מלאכות בשביעית בעקיפין אסורה, אף שהן נעשות בדרך של 'גרמא', משום שהקרקע אינה שובתת. למרות זאת, במקרים גבוליים שבהם יש היתר לעשיית פעולות בשביעית בשעת הדחק, עדיף לעשותן על ידי גוי או ב'גרמא' מאשר 'בידיים'.

ADB

toraland whatsapp