זיהוי הצמחים

המקור לזיהויים של צמחים ובע"ח הוא מתוך הספר של פרופ' עמר- הצומח והחי במשנת הרמב"ם.

חזור למפתח הערכים

שמרקעין

שְׁמַרְקְעִין

המשנה מונה מאכלים שונים שצריכים הכשר כדי לקבל טומאה באמצעות משקה וצריכים מחשבה לייחדם לאכילה, ובהם "שאר ירקות השדה ושמרקעין ופטריות". הרמב"ם מסביר ש"שמרקעין" הוא: "בצל דק חריף מאוד משתמשין בו לרפואה".[1] כלומר, הוא נמנה עם צמחי בר או מזונות בעלי ערך תזונתי נמוך, או שבשל חריפותם הם אינם מתייחדים כמאכל אדם, ולכן הם צריכים מחשבה. כך גם הביא הרמב"ם להלכה: "ושאר כל ירקות השדה כגון שמרקעין והבצלים הקשים ביותר והפטריות... צריכין מחשבה בכפרין".[2]



[1].פהמ"ש עקצים ג, ב. השוו: הערוך, ערך שמרקע: "פי' מין בצל". בגרסאות אחרות של משנה זו מובא: "חוץ משמרקעים ופטריות", ולפי גרסאות אלו השמרקעים צריכים הכשר ולא מחשבה.

[2].הלכות טומאת אוכלין ג, ג.

toraland whatsapp