זיהוי הצמחים

המקור לזיהויים של צמחים ובע"ח הוא מתוך הספר של פרופ' עמר- הצומח והחי במשנת הרמב"ם.

חזור למפתח הערכים

שקדים

שקדים

פירות השקד

שְׁקֵדִים

השָׁקֵד נקרא בערבית "לַוְז" (لوز).[1] העץ ידוע בשם זה גם בימינו (Amygdalus communis).

הזרעים של זני השקד התרבותי הם בדרך כלל מתוקים, ואילו שקדי הבר מרים.[2] הראשונים ראויים לאכילה בגמר הבשלתם, ואילו האחרונים ראויים לאכילה רק כשהם קטנים.[3]

בהלכות שבת הרמב"ם מזכיר משחק של נשים בשקדים ובאגוזים,[4] והוא שיבח את השקדים למאכל: "והענבים והשקדים טובים לעולם בין רטובים בין יבשין, ואוכל אדם מהן כל צרכו. אבל לא יתמיד אכילתן אף על פי שהן טובים מכל פרי האילנות".[5]



[1].פהמ"ש פאה א, ה; כלאים א, ד, ועוד.

[2].בנוגע למועד המעשרות כתב הרמב"ם: "השקדים המתוקים עד שתתפרש קליפתן החיצונה, אבל המרים פטורין לעולם" (הלכות מעשר ב, ה).

[3].פהמ"ש מעשרות א, ד; חולין א, ה.

[4].הלכות שבת כא, ג.

[5].הלכות דעות ד, יא.

toraland whatsapp