תורה ומדע

השאלה:

לכבוד הרבנים החשובים שליטא,
בספר ארבעת המינים השלם מביא המחבר בשם שו"ת מהרי פדוה מה הם הסימנים להבחין בין אתרוג מורכב לשאינו מורכב. עיי"ש לדוגמא שהאתרוג יש לו בליטות ולעומת זה המורכב הוא חלק כמו לימון. עוד סימנים :עוקץ שוקע או בולט, גרעינים זקופים או שוכבים. אני מתקשה להבין איך בכלל יכולים להיות שינויים כאלה כיון שכפי שהבנתי תכונות הפרי בעץ מורכב הם תמיד זהות לפרי הרוכב ואין השפעה לכנה על תכונות הגנטיות של הפרי (הכנה עוזרת רק ליניקת המים עמידות נגד מזיקים וכו’).
עיינתי במאגר השאלות ראיתי דברים על אתרוג מורכב אבל על נקודה זו לא דברו. אע"פ ששאלה זו אינה למעשה אשמח לקבל תשובה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

ברור הרוכב הוא הדומיננטי והמשפיע אולם גם לכנה יש השפעות מסוימות, לאורך זמן יכולים להתפתח תכונות שונות שמגיעות מהכנה. וכמו כן, כמו בבני אדם שאינם זהים זה לזה, לפעמים שעירים ולפעמים חלקים, ואפילו שהם אחים, כן גם בצמח יש עם בליטות ויש בלא בליטות. וכן יש אפרסק חלק ויש אפרסק עם שער. כל אלו תכונות שיכולות להשתנות ממקום למקום ומזמן לזמן.
על כן אין הפירות היום בדיוק כמו שהיו בימי אבותינו. לכן יתכן שבמשך הזמן השפעת הלימון בעץ תגבר.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי