גיזום זמורות של גפן מעל פסיפלורה

השאלה: יש לי גפן ופסיפלורה בגינה. להבנתי, חפיפה של ענפים שלהן היא כלאיים. בשנה רגילה אני שומר טווח ביטחון של כחצי מטר בין הענפים הכי קרובים על ידי גיזום תדיר. איך לטפל בשמיטה? לגזום רק כשיש ממש ענף מעל ענף? או להמשיך לשמור מרחק ביניהן? תודה ושנה טובה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ו' תשרי תשפ"ב 10:14

ב"ה

שלום וברכה

מעמדה של הפסיפלורה שנוי במחלוקת אם מעמדה כירק והיא נאסרת בכלאי הכרם או שמעמדה כאילן ואינה נאסרת בכלאי הכרם. ולכן טוב שאתה מרחיק את הענפים של הגפן שלא יהיו מסככים על הפסיפלורה.

חשוב לציין שכך הדין בשמיטה כיוון שלמרות שבשמיטה אנו פוסקים שהירק לא נאסר עפ"י ההלכה "שאין אדם אוסר דבר שאינו שלו", וממילא אין הירקות נאסרים. אך יש דעות שהזמורות יכולות להיאסר גם בשמיטה שכיוון שהן לא קדושות בקדושת שביעית ממילא הן לא הפקר והן נאסרות אם לא תמנע את הסיכוך שלהן על הירקות ובמקרה שלך על הפסיפלורה.

לכן גם בשמיטה מותר לחתוך את הזמורות בגיזום גס רק בצד של הפסיפלורה באופן כזה שניכר שאינו עושה זאת לטובת הגפן. אלא להימנע מאיסור כלאי הכרם.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב