הרכבה בעלה אלוורה

השאלה:

שלום כבוד הרב, קראתי באתר את העמוד על הרכבת ייחור בעלה אלוורה. מבקש לשאול ומתנצל על הבורות ההלכתית, האם יש הגבלה על ביצוע השרשת ייחורים של שיחי נוי בעזרת פרוסת עלה אלוורה ? האלוורה איננה משרישה בתהליך, היא מתייבשת לתוך הקרקע. תודה רבה משה

התשובה

הרב דוד אייגנר | ב' סיון תשפ"ג 12:26

ב"ה

שלום וברכה

הבעיה בהשרשת אלוורה היא שלא מדובר במיצוי בלבד ואז אין כלל בעיה כי אין כאן צמח ממשי, אלא מדובר בחלקי הצמח, והמטרה היא שנוזלים מהאלוורה יעברו לצמחים האחרים, הרי שיש כאן הרכבה אסורה, כפי שמובן מהמשניות בכלאים בפרק א שהוזכרו שם פעולות שונות ומשמע מהן שלא מדובר בהכרח בהרכבה מלאה, אלא מעבר של נוזלים ומינרלים מצמח לצמח, ובכל זאת אסרה זאת המשנה, על אף שבסופו של התהלחך האלוורה מתה, בכל זאת יש כא תהליך של העברת המינרלים מהאלוורה לצמח שמעוניינים בו.

יש עם זאת להקל במקרה של הרכבת צמחי נוי על אלוורה שמדובר בסרק על סרק, ואז ניתן להקל כמובא ברמ"א יו"ד רצה סע' ו שאפשר להקל בסרק על סרק. אך יש לוודא שאכן מדובר בצמח שהוא סרק באופן אובייקטיבי, ולא סרק כי נוטעים אותו לשם סרק אבל בעצם מדובר בעץ פרי.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר