כלאיים בהדרים

השאלה: שלום לכבוד הרב, לגבי כלאים בפירות הדר, איזה זנים מותר להרכיב אחד בשני, אם בכלל? [השאלה הספציפית שלי היא לגבי הרכבה של לימון או פומלה על תפוז. ואם אפשר גם לקבל קו כללי בנושא] תודה רבה. יישר כח.

התשובה

אגרונום יהודה הלר | י"א שבט תשפ"ב 8:47

שלום וברכה,

בהדרים ישנן 3 קבוצות שמותר להרכיב בתוכם אך לא ביניהם- 1. תפוז, קלמנטינה וקוומקאוט. 2.אשכולית, פומלה ופומלית. 3. לימון. הרכבה בין קבוצות שונות נחשבת הרכבת מים בשאינו מינו ואסורה.

לכן, אסור להרכיב לימון או פומלה על תפוז. אבל מותר להרכיב לדוגמא קלמנטינה על תפוז.

מצורף קישור לטבלת צירופים מותרים ואסורים בעצי פרי ובכללם הדרים.

https://www.toraland.org.il/media/5270456/%D7%98%D7%91%D7%9C%D7%AA-%D7%9B%D7%A0%D7%95%D7%AA.pdf

ברכה והצלחה