מיני ירקות שמותר לגדל חמישה מינים בערוגה של ששה על ששה טפחים

השאלה: למדתי את המשנה במסכת כלאיים פרק ג' משנה ב'. הבנתי שמינים שדרך לזרוע מהם שדות גדולים אי אפשר לזרוע חמישה בערוגה של ששה על ששה. מהם המינים שאפשר לזרוע כיום בערוגה. אני רוצה לעשות ערוגה ולזרוע פלפל, גזר, עגבניה, שומר, שמיר, חסה בצל ושום. האם אפשר לזרוע חמישה מהם בערוגה של ששה על ששה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו טבת תשפ"ג 9:27

שלום

רמב"ם (הלכות כלאים פרק ד הלכה ט) ביאר אילו מינים מותר לגדל חמישה בערוגה
'מיני ירקות שאין דרך בני אדם לזרוע מהם אלא מעט מעט כמו שבארנו מותר לזרוע מהם אפילו חמשה מינין בתוך ערוגה אחת שהיא ששה טפחים על ששה טפחים, והוא שיזרע ארבעה מינין בארבע רוחות הערוגה ואחד באמצע, וירחיק בין מין ומין כמו טפח ומחצה כדי שלא יינקו זה מזה, אבל יותר על חמשה מינין לא יזרע אף על פי שמרחיק ביניהם לפי שמינין הרבה בערוגה כזו הרי הן כנטועין בערבוביא '

הרמב"ם (הלכות כלאים פרק א הלכה ט) הגדיר מהם מיני זרעים ומהם מיני ירקות

"ויש מזרעוני גינה זרעונים שדרכן לזרוע מהן שדות כגון הפשתן והחרדל ואלו הן הנקראים מיני זרעים, ויש מזרעוני גינה זרעונים  שאין דרך בני אדם לזרוע מהם אלא ערוגות ערוגות קטנות כגון הלפת והצנון והתרדים והבצלים והכסבר והכרפס  והמרור וכיוצא בהן ואלו הן הנקראים מיני ירקות:.

מיני זרעים הם מינים שדרך לזרוע שדות לעומת מיני ירקות שדרך לזרוע ולשתול גם מעט מעט.

ולכן מיני ירקות שהזכרת דרך לגדל גם מעט מעט ומותר לגדל אותם בערוגה , חמישה מינים בשישה טפחים.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי