עץ המפיק לימונים וקלמנטינות (לא נטעתי אותו כך קיבלתי אותו). א. האם יש בכך בעיה?

השאלה:

עץ המפיק לימונים וקלמנטינות (לא נטעתי אותו כך קיבלתי אותו). א. האם יש בכך בעיה? ב. כיצד אני עושה מעשרות? - האם ניתן לעשר על שניהם ביחד? - כיצד מחשב את שנות המעשרות?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ב שבט תשפ"ב 9:24

שלום

1. אם גדלים על עץ אחד שני המינים. יש דעות שכל פירות הדר הם ספק מין במינו ואינם כלאים (חזו"א) ויש דעות שלימון וקלמנטינה הם שני שונים (הגר"ש ישראלי הרב מרדכי אליהו).

ולדעת הגר"ש ישראלי איסור הרכבה היסודי הוא ששני המינים כם הרוכב וגם הכנה )ממשיכים להוציא פירות. לכן הלכה למעשה נראה שיש להסיר את אחד מן המינים (לגזום את אחד הענפים) כך שיהיה על העץ רק מין אחד.

2. לעניין הפרשת תרו"מ לכו"ע אין להפריש מזה על זה אלא יש להפריש כל מין על מינו.

3. פירות אלו בתקופה זו (שבט תשפ"ב) הם גידולי שנה שישית (חנטו קודם א' תשרי תשפ"ב) ויש להפריש מהם תרו"מ והשנה מעשר עני.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי