פסיפלורה מעל הגפן

השאלה: האם איסור כלאיים בין גפן לפסיפלורה או לירק מתפשט היא רק שהגפן מסככת על פסיפלורה או הירק או גם ההפך, שהפסיפלורה מסככת על הגפן. תודה.

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ה חשון תשפ"ב 14:23

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלתך בעניין סיכוך פסיפלורה מעל הגפן

א. כשם שאסור לסכך את הגפנים מעל הירקות, כך גם אסור לסכך את הירקות מעל הגפנים. עפ"י משנה כלאים פ"ו מ"ב; ירושלמי שם ה"ב, וכפי שפסק הרמב"ם הל' כלאים פ"ו ה"ה: "שתי גנות זו על גבי זו, התחתונה עשויה כרם זורע את העליונה עד שהוא מגיע עשרה טפחים קרוב לכרם....", וראה חוקות הארץ פ"ו ה"ה אות ב, שאף כשהמדרגה בשיפוע אסור להתקרב לתחום עשרה טפחים מאויר הכרם, ובכל מקרה אסור שהירקות יסככו מעל הגפנים.

ב. לאור זאת אסור לסוכך את הפסיפלורה מעל הגפנים, הן לסוברים שהפסיפלורה היא בודאי ירק לכל הדינים. הן לסוברים שהפסיפלורה נחשבת כאילן לעניין ערלה, כי גם לדעתם זהו רק מחמת ספק דאורייתא של איסור ערלה שגם בימינו הוא מהתורה. אך לדעות אלו חוששים שמא הפסיפלורה היא ירק ולכן אסור גם לדעתם לסכך אותה מעל הגפנים, מחמת ספק איסור תורה של איסור כלאי הכרם שגם בימינו הוא מן התורה.

                                                                                                                                        בברכת התורה והארץ

                                                                                                                                             אהוד אחיטוב