שלום, הרכבתי על על פומלית: פומלה, תפוז, קלמנטינה, ולימון. מה עלי לעשות? תודה

השאלה:

שלום, הרכבתי על על פומלית: פומלה, תפוז, קלמנטינה, ולימון. מה עלי לעשות? תודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט' טבת תשפ"ג 10:57

שלום

לדעת החזו"א כל פירות ההדר הם ספק מין במינו ולכן לאחר מעשה ניתן לקיים את האילנות.

לדעת הרב ישראלי וכן נוקט המכון יש שלוש קבוצות במיני הדרים:

1. הקליפים- תפוז קלמנטינה

2. לימון ואתרוג

3. הפומלה פומלית ואשכולית .

ואין להרכיב מקבוצה לקבוצה.

לכן פומלית ופומלה מותר, אך אין להרכיב על פומלה תפוז ולימון וקלמנטינה . ולכן אם עדין לא התאחה יש לפרק את ההרכבה האסורה . אך אם התאחה כבר ניתן להסתמך על דעת החזו"א ויהיה ניתן לקיים את האילן.

כל האמור לעיל הוא שהרכבת מין אחד על כנת פומלה , אך אין להרכיב מספר מינים על כנה אחת (עץ מולטי פרי) שנראה שיש בעץ אחד מספר מינים. אלא במקרה והרכבה על גזע אחד מספר מינים יש לפרק את ההרכבות ולהשאיר מין אחד בלבד.

הרחבה ניתן לראות בקישור הבא:

 טבלת כנות מותרות

סקירה הרכבות מותרות ואסורות

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי