שתילת צמחים רב שנתיים בתוך שיעור ההרחקה בין שני מיני ירק

השאלה: שלום לכב' הרב, שאלתי לגבי זריעת ריחן תימני (בזילקום), מרווה, קורנית וראשד באדנית. קיבלתי תשובה שריחן תימני ומרווה נחשבים לענין זה כעצים ואין בעיה לשתלם יחד או עם המינים האחרים אולם קורנית וראשד נחשבים כירקות ואסור לזרעם יחד. האם מותר לזרוע באותה אדנית בצד אחד את הקורנית ובצד השני את הראשד (יש יותר מטפח ומחצה האדנית ארוכה) ובאמצע בין שניהם לזרוע את הריחן והמרווה ? האם אפשר לשים באמצע האדנית מחיצה של פלסטיק קטנה שתחלק אותה לשניים ואז לזרוע בכל צד 2 מינים אחד ירק ואחד ממין העץ ? תודה !

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ו שבט תשפ"א 14:35

שלום

דעת ערוך השולחן שטח ההרחקה של טפח וחצי צריך להיות ראוי לזריעה אך לא זרוע כלל, לשיטת החזו"א צמח הנוי הוא מין ירק דהיינו "סוג שווה" אלא שדינו שונה - שאין צורך בשיעור הרחקה כל שהוא בינו ובין מיני התבלין.  הרי גידול זה מקלקל את שיעור ההרחקה הקיים בין שני מיני התבלינים, אך צמח שאינו נחשב ירק אלא אילן  וכלל לא שייך לאיסור כלאי זרעים נראה שיכול להישתל בתוך שיעור ההרחקה .

הרחבת בשיטות השונות למקרה דומה ניתן למצוא במאמר הבא בקישור קוקטל צמני נוי וריח באדנית

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי