לקט שכחה ופאה בימנו

השאלה: האם וכיצד מקיימים היום מצוות מתנות עניים לקט, שכחה, פאה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ו' כסלו תשע"ו 8:26

שלום

1. בימינו אין חובה להניח מתנות עניים (לקט, שכחה, פאה, עוללות ופרט) כיוון שאין עניים שבאים לקחת, ויש ייאוש של העניים מן המתנות. התורה אמרה "לעני ולא לעורבים" כלומר שאם אין עניים שיטלו אין צורך להניחם. על כן לא נוהגים להניח היום.

2. מי שרוצה לקיים את המצווה כהלכתה, יזמין עניים לשדהו בשעה שקוצר. בעל השדה יקרא שֵם פאה, יניח את הלקט, השכחה והעוללות, והעניים ייקחו את מתנות העניים. פירות אלו יהיו פטורים מתרומות ומעשרות. כמו כן נראה שאם הודיע לעני שהוא מניח פירות לעניים לפני שקצר את הפירות מהשדה, והעני לא התייאש מלקחת את המתנות, כשילקט העני את הפירות הם יהיו פטורים מתרומות ומעשרות.

3. מי שקרא שֵם לקט, שכחה ופאה לפירות שהניח בשדה ובכרם ולא הודיע לעני, יש ספק האם נפטרו הפירות מחיוב תרומות ומעשרות, ואם יבוא עני וייקחם לאחר זמן יפריש ללא ברכה.

מאמר בנושא ניתן בלמצוא באתר המכון לחץ כאן