אוצר בית דין הגר"מ אליהו זצ"ל

השאלה: שלום הרב. אני מבקש לחזור ולחדד את השאלה על דברים שלא ברורים לי מהתשובה הקודמת של הרב: 1. הרב כתב שפירות זה מהגולן והגליל. לפי הרב צבי רימון זה גבול עולי בבל, ואם כן איך מתגברים לדעת הרב אליהו זצ"ל שאוסר משקל והמידה אא"כ יהיה צירוף של היתר מכירה? 2. הרב כתב שיש איסום גדול. מה הכוונה? האם הכוונה לירקות שנלקטו בשישית ונשמרים בקירור? 3. בלי קשר לאוצר הארץ, האם הרב יודע מה קורה באדמות של היתר מכירה. עובדים שם גוים או גם יהודים (במלאכות דאורייתא). הרב גם כתב שירקות בקיץ מהיתר מכירה בגבול עולי מצרים. האם אין חשש למלאכות דאורייתא על ידי יהודים? מודה מאוד על תשובה מהרב תודה, אוריאל לוי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אב תשפ"א 23:29

בס"ד

שלום וברכה

1. הגר"מ אליהו דן על שקילה ומדידה והביא שתי דעות, וכתב שאם יש גם היתר מכירה אפשר לסמוך  עליו, הוא מעולם לא כתב שאסור לקנות בלא היתר מכירה, ואדרבא בכל ההנהגות שכתב על סדרי עדיפות תמיד קדושת שביעית הייתה קודמת. וכן בכרוז שפרסם ג' חשוון תשמ"ז כתב ביחד עם הגר"א שפירא (צילום הכרוז בהתורה והארץ ח, עמ' 211):

הננו מודיעים לציבור שזכינו כי רבים מהחקלאים בישובים, בכפרים בקיבוצים ובעלי נענעו לקריאתנו באשר לפירות האילן שבם ניתן לקיים את המשק גם בלי להזדקק להיתר מכירה ע"י שווק התוצרת בתור שלוחי בית דין וע"י הקמת אוצר בית דין. ... אי לזאת סודר ע"י המוסדות המשווקים אפשרות שיווק התוצרת שתסומן כמשווקת מטעם אוצר בית דין.

ברור שלא היה שם היתר מכירה בכו"א שווקו כתוצרת אוצ"בד במדה ומשקל. על פי הנחיית הגר"מ אליהו זצ"ל, וכך גם הוא עצמו נהג וקבל לביתו פירות וירקות אוצב"ד במדה ומשקל.

2. איסום אלו ירקות שנלקטו בששיתת והוכנסו לקרור, זה שייך בייחוד בירקות קשים (גזר, תפו"א וכו').

3. בהיתר מכירה רגיל התוצרת כוללת פירות וירקות עכו"ם וכן ייבוא, גם יש חלק מהפירות וירקות של חקלאים יהודים שעשו היתר מכירה, רק באוצר הארץ אין פירות וירקות ייבוא או נכרים. לגבי העובדים באוצר הארץ יעבדו רק גויים (כולל ירקות היתר מכירה בגבולות עו"מ), בהיתר מכירה רגיל הרבנות תפקח מדגמית, אבל לא יכולה להעמיד מפקח בכל שדה.

שבת שלום