אוצר הארץ

השאלה: שלום רב. לאחר שלמדתי כמידת יכולתי את הלכות שביעית, ולצורך החלטה על אוצר הארץ או דרך אחרת, יש לי מספר שאלות להבנת המציאות בשטח. 1. אוצר בית דין: האם לפירות אוצר הארץ יש גם צירוף של היתר המכירה, או שרק ההיתר של אוצר בית דין? אין נדע? 2. האם באוצר הארץ מחלקים באומד או במשקל? כידוע הרב אליהו אוסר למכור במשקל אלא בצירוף היתר המכירה. 3. האם ברור שהמחירים באוצר הארץ לא יהיו גבוהים יותר מהמחיר הרגיל הממוצע בשוק? 3. היתר המכירה: איזה אדמות המדינה מוכרת? כלל אדמות המדינה? רק של חקלאי שמבקש? 4. באדמות עם היתר המכירה: מי עובד שם בפועל? יהודים או גוים? איך אפשר לדעת? 5. מה הצפי פחות או יותר באחוזים לסוגי הירקות שיימכרו באוצר הארץ: מערבה דרומית? ממצע מנותק? אוצר בית דין עם נביטה בשישית? ירקות שישית מקירור? אפשרויות נוספות? אני מאוד מבקש תשובה מפורטת אם אפשר, וגם מבקש רשות במידה ואראה צורך, לפרסם לחברים את התשובה. תודה רבה, אוריאל לוי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' אב תשפ"א 17:52

בס"ד

שלום וברכה

1. הפירות הקדושים של אוצר הארץ הם מעולי מצרים בלבד, זריעת ששית ולקיטת שביעית, כך שאין שם ספיחים כלל, וגם לדעת הרמב"ם אין בעיה. בפירות - האוצר בית דין הוא בעיקר בגולן, גליל.

2. החקלאים לא התבקשו לעשות היתר מכירה, אבל אנחנו יודעים שחלקם עשו גם היתר מכירה, בכו"א זה בעולי מצרים.

3. אין חלוקה באומד ומשקל, ניסו את הדבר וזה לא הצליח (בשמיטה הקודמת), מקילים כדעת החזו"א שזה החזר הוצאות, ולכן אפשר במדה ומשקל. הנידון דידן לא שייך לדיון של הגר"מ אליהו זצ"ל מכיוון שזה מעולי מצרים ולדעת הגר"א אין כלל קדושת שביעית באזור זה. גם הגר"מ אליהו קיבל פירות וירקות אלו, וכידוע גם בנו הרב שמואל שליט"א יושב בבית הדין של אוצר הארץ.

4. המחירים יהיו אי"ה מעט פחות ממחיר השוק, בכו"א המחיר יהיה קבוע כשבועיים.

5. אין מצעים מנותקים, יש מעט מאד גדולי מים, אין לי ידע על אחוזי התצרוכת, אבל יש איסום גדול, וכן הרבה אוצר בית דין ירקות, זריעת ששית לקיטת שביעית (עו"מ), וכן עיקר הירק בקיץ יהיה מהיתר מכירה בעולי מצרים. הפירות יהיו של אוצר בית דין.

שבת שלום