אוצר הארץ שאלות כלליות

השאלה: שלום וברכה! רצינו לשאול מספר שאלות בקשר לאוצר הארץ. א- האם יש שימוש כלשהו בהיתר מכירה? (או לחילופין לחומרה לשיטת הרב אליהו זצ"ל). ב- מהיכן יסופקו ירקות לאחר שיגמרו אפשרויות של שישית וכיוצא... ?(למשל באזור פסח). ג-האם המנוי לבית האוצר ימשך לצורך נטע רבעי? בתודה מראש!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י' אב תשפ"א 10:09

ב"ה

לכבוד

הרב רחמים כדורי הי"ו

שלום וברכה וכל טוב

התשובה לשאלה א' מיישבת גם את שאלה ב'. כלומר, לקראת סוף החורף תהיה זריעת ירקות בתחום עולי מצרים בהיתר מכירה - כיוון שלאחר זמן קיימת הערכה שתסתיים אספקת הירקות בקדושת שביעית - כלומר אותם הירקות שנזרעו בשישית ונקטפו בשביעית.

בתשובה לשאלה ג': אכן המנוי לבית האוצר ימשיך גם בשביעית הן לצורך נטע רבעי והן לצורך חילול מעשר שני.

סיבת הדבר, כי אנשים שמנויים בבית האוצר וחלקם יקנו בשוק הכללי ירקות ופירות שחלקם יהיו מהיתר מכירה, ואם אין תעודה בחנות הקונים צריכים לעשר את הפירות או הירקות מחמת הספק. שהרי פירות היתר מכירה מעמדם כיבול נוכרי שגמר מלאכה נעשה על ידי ישראל וחייב בתרו"מ מחמת הספק (אם יש חובה לעשר בשמיטה במצב כזה) וכמו כן קיים ספק אם זה מעשר שני או מעשר עני.ולכן גם לצורך זה צריך את המטבע לחילול מעשר שני.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב