חיטים להדגמה

השאלה:

שלום! אני רב גן ורציתי להדגים לילדים את קציר העומר ומצוות לקט וכד' מפרשת השבוע. בין השבילים בשכונתנו קרית משה גדלות בר שיבולים של חיטה או משהו מהמשפחה שלה, השאלה היא האם מותר לי לקוטפן ולהשתמש בהן להדגמות: סביר שגזרת ספיחין אין בהן כי זה דומה לשדה בור אך השאלה האם יש בהם קדושת שביעית כיוון שאין להן זרעים למיטב בדיקתי ואינן עומדות לאכילה אפילו ע"י בעלי חיים. אם יש בהן קדושה יש לשאול האם בשלב בלתי בשל זה מותר כבר לקוטפן ("משיזריחו" וכדומה לא הוגדר בחיטה כי הייתה אמורה להיאסר בספיחין...) והאם ההדגמה הזו יש בה בעייה של "לאכלה ולא ל...". עצם ההדגמה אינה משחיתה את השיבולים אך עם הזמן הן מתייבשות ומתפוררות למגע הילדים או ההדגמות השונות כיצד הלקט נופל וכדומה. והאם מותר יהיה לתלותן על קיר הגן לכבוד חג השבועות בהמשך? תודה רבה וד"ש לחבריי הרב איגנר והרב אוירבך!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז ניסן תשפ"ב 14:59

בס"ד

שלום וברכה

אמנם בשבולים שבצידי הדרכים אין גזרת ספיחים, אבל יש קדושת שביעית. בתקופה זו גם החיטה כבר הבשילה לפחות בשליש גידולה ולכן יש בה קדושת שביעית.

אמנם נראה שאין הפסד בקצירת החיטים כיוון שכבר עברה שליש ויצאה מכלל איסור הפסד, (אולי כדאי להמתין עוד כשבוע שאז כבר תבשיל לגמרי).

מותר לתלות את החיטים על הקיר, אין חובה לאכלם, אבל אין להפסידם בידים.