חלב ואבקת חלב מוכרי

השאלה:

שלום רב

בציבורינו נפוץ ההיתר לאכול אבקת חלב נוכרי בעניין זה אודה לתשובה לכמה שאלות.

א. מה המקור להיתר כשניתן בקלות להשיג חלב ישראל?
ב. למה לא אומרים לא פלוג? לדוג’ לעניין קטניות למה לא מתירים מטעם שבטל טעם בטלה גזירה?
ג. ההיתר של מורנו הרב פראנק שעליו נסמכים נאמר בתקופת הצנע ובשעת הדחק וכיום כפי שנכתב לעיל אין זו המציאות וניתן להשיג ללא אבקת חלב נוכרי בשופי? מצד מה נסמכים עליו היום?
ד. מה עומד מאחורי הסברא שלא גזרו על אבקת חלב נוכרי מאחר ולא הייתה קיימת בזמן הגזירה הרי השינוי רק במצב צבירה אך באותו חומר?
ה. הרב פיינשטיין גם לא התיר בא"י שהמרא דאתרא מרן אם כן מה הטעם להסתמך על היתירו?
ו. מה עם הטעם של חלק מהאחרונים "משום בנותיהם" ? מה עם דין "גילוי"?

לסיום האם לאכול אבקת חלב נוכרי לכתחילה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

לא ידעתי מניין לך שבציבורנו נהוג להקל באבקת חלב עכו"ם ולהתירו לכתחילה. רוב מורי ההוראה נוהגים לאסור אבקת חלב עכו"ם אלא א"כ יש סיבות נוספות (צנע, תרופות, ויטמינים, או כשאין להשיג בלא אבקת חלב עכו"ם). אני שמעתי מהגר"מ אליהו זצ"ל שאמר לי ששנים רבות לא אכל גבינת קוטג' ועוד מוצרים מכיוון שהיה בהם אבקת חלב נכרים, ורק כשהחלו לייצר בירושלים בלא אבקת חלב חזר לאכול.